Wednesday, January 7, 2015

LE TARTE TATIN BY IÑIGO AZCARRATEILIZABAL

First recipe of the year!!
Enjoy this delicious upside down caramelized apple pie, be careful when dealing with caramel as it is very dangerous.





For the caramel
1/2 Cup of Sugar
1/4 Cup of Butter
4 Golden Delicious Apples (Granny Smith too or any apple that holds its shape while baking)
Frozen pastry dough or you can use Stale Croissants they will absorb the moisture from the apples.
The day before peel and core the apples in quarters, coat then in sugar and put then in a strainer, they will lose water and be a little brown worry not we want them to lose liquids so they are less mushy when baked.
Make caramel by water from the apples and sugar in slow heat and move (do not stir) it till it start to smoke and reach an amber color, once there you are there pour the butter and whisk, remove from the fire and pour over a baking cake or pie mold.
Arrange them over the baking mold
Cook for 20 mins at 180 Celsius and cover with aluminum foil after another 20 mins take it out of the oven.
Cover with pastry or bread and brush with butter and cook for 20 to 30 mins or until the pastry is golden and puffed or the croissants are golden brown.
Unmold while hot or keep it in the fridge and heat the bottom of the pan so it unmolds easily
Enjoy!!
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Para el caramelo
1/2 taza de azúcar
1/4 taza de mantequilla
4 manzanas Golden Delicious (Puede ser Granny Smith  o cualquier manzana que mantenga su forma mientras se hornea)
Masa de hojaldre congelada o puedes utilizar  croissants rancios, éstos  absorberán la humedad de las manzanas.
El día antes de preparar quita la cáscara y el núcleo de las manzanas, luego parte en cuartos, cubre en azúcar y luego pon las manzanas en un colador, van a perder agua y se van a poner un poco obscuras, pero no hay que preocuparse por ello lo que queremos es que pierdan agua para que no estén pastosas cuando se horneen.
Hacer caramelo con el agua de las manzanas y el azúcar a fuego lento y mover (no revuelvas) hasta que empiezan a humear y veas que tiene un color ámbar, ya teniendo el caramelo hay que vertir la mantequilla y batir, retirar del fuego y verter sobre una pastelera o molde de tarta.
Arrégla las manzanas sobre el molde para hornear
Cocina durante 20 minutos a 180 grados Celsius y cubrir con papel de aluminio después de otros 20 minutos hay que sacarlo del horno.
Cubrir con pasteles o pan y cepille con mantequilla y cocine durante 20 a 30 minutos o hasta que la masa esté dorada y resopló o los croissants estén doradas.
Desmoldar cuando este caliente, para conservarlo hay que mantenerlo en la nevera y se calienta la parte inferior de la sartén para que se desmolde fácilmente
Disfruta !!
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